🤓 Tu Încă Înveți Citind și Scriind?

🤓 Tu Încă Înveți Citind și Scriind?
Photo by Priscilla Du Preez / Unsplash

Te-ai gândit vreodată dacă metodele tale de învățare sunt eficiente? Dacă ai putea face din învățat un lucru plăcut și ușor? Te-ai regăsit vreodată citind aceeași pagină de două ori fără să fi asimilat nimic din ceea ce ai citit?

Dacă răspunsul tău este "DA" pentru oricare din întrebările de mai sus, atunci continuă să citești acest articol pentru a afla care este metoda potrivită de învățat pentru tine!


Care sunt cele 4 metode principale de învățare?

Fiecare persoană în parte are o metodă proprie de a învățat. Fie că te folosești de o singură metodă principală, fie că combini mai multe metode, nu există o variantă care să fie universală, pentru toată lumea.

Conform metodei VARK, există patru metode principale de învățat, și anume:

Majoritatea studenților care nu și-au găsit incă o metodă potrivită de învățat, folosesc o combinație a celor patru metode.

   Pentru a-ți descoperi stilul potrivit de învățare conform VARK, există un chestionar de doar 12 intrebări pe care îl poți completa.

1️⃣ Metoda vizuală

Photo by Jeswin Thomas / Unsplash

Persoanele care au memorie vizuală, tind să rețină informațiile folosind grafice, schițe, texte colorate și desene, orice permite o bună organizare din punct de vedere vizual al informației.

“The art of reading and studying consists in remembering the essentials and forgetting what is not essential.”

2️⃣ Metoda auditivă

Ear on a white cardboard
Photo by Franco Antonio Giovanella / Unsplash

Această metodă constă în asmiliarea informației atunci cand este auzită de la cineva sau prin repetarea ei cu voce tare.

   Deasemenea, persoanele cu memorie auditivă tind să utilizeze role-play-ul atunci când citesc cu voce tare informațiile pe care trebuie să le rețină.

3️⃣ Metoda kinestetică

Photo by Kevin Jarrett / Unsplash

Această metodă se mai numește si metodă tactilă de invățare și presupune folosirea diferitelor materiale, a lucrurilor din mediul înconjurător, efectuarea de teste, cercetare, deci practic tot ceea ce cuprinde utilizarea de lucruri concrete și palpabile.

4️⃣ Metoda scrisului/cititului

Designer sketching Wireframes
Photo by Green Chameleon / Unsplash

Aceasta este una dintre cele mai utilizate metode de învățare, dar și una dintre cele mai neeficiente din punct de vedere al reținerii informațiilor importante.

   De aceea se recomandă ca această metodă să fie folosită doar pentru înțelegerea informației, dar nu ca și metoda principală de învățare.

Așadar, cum ne alegem metoda de învățat?

Photo by Attentie Attentie / Unsplash

Pentru a descoperi metoda potrivită, putem efectua diferite chestionare sau să încercăm fiecare metodă în parte si să vedem cu care din obținem un randament maxim.

    Deasemenea folosirea unor procese active de învățare, cum ar fi utilizarea de flashcard-uri, crearea sau rezolvarea de grile, reprezintă metode care imbunătățesc și ușurează acest proces.

Trebuie să facem așa încât învățatul să devină o plăcere pe cât posibil, știți voi vorba aia, "să îmbinăm utilul cu plăcutul", pentru că doar așa putem ajunge să excelăm în ceea ce facem.

Nu există o "rețetă" magică, o metodă universală a învățatului. Fiecare dintre noi este diferit, avem lucruri diferite care ne caracterizează și ne formează ca persoane, și tocmai de asta metoda folosită de X nu poate fi aplicată și de Y. Sau cel puțin nu este garantat că va avea același rezultat.

Tocmai de aceea, în mod ideal, fiecare trebuie să se descopere și să se cunoască pe sine însuși înainte de a face orice altceva, deoarece doar așa putem să știm ce ni se potrivește si ce nu.

Procesul de învățare durează toată viața, nu se termină atunci când terminăm liceul sau facultatea.

   Ca student la medicină spre exemplu, sau ca medic, înveți din fiecare caz medical, din fiecare lucru care ți se prezintă, și doar așa poți deveni cel mai bun în ceea ce faci.

Ambiția și motivația sunt cheia în atingerea scopului final. Atâta timp cât suntem ambițioși și suficient de motivați ca să ne atingem scopul, când continuăm atunci când dăm de greu și ni se pare ca nu avem cale de scăpare, cu siguranță vom ajunge acolo unde ne-am dorit mereu să fim.


“Never regard study as a duty but as an enviable opportunity to learn to know the liberating influence of beauty in the realm of the spirit for your own personal joy and to the profit of the community to which your later works belong." - Albert Einstein