👩🏻‍💻 Productivitatea: Subiectul Taboo al Secolului XXI

👩🏻‍💻 Productivitatea: Subiectul Taboo al Secolului XXI
Photo by Carl Heyerdahl / Unsplash

1. Ce inseamna productivitatea?

  Productivitatea - şi tot cea ce include - este acel lucru, de care am devenit, practic, toți obsedați. Dar, productivitatea în sine nu este o idee recentă.

   De fapt, conceptul porductivității este prezent de când a apărut  producția, deci, fără îndoială, din momentul în care oamenii au înțeles cum să semene o sămânță în pământ și să producă o recoltă.

  In sensul cel mai larg, productivitatea este diferenta dintre resursele investite si rezultatele obtinute intr-o anumita activitate.

  In functie de domeniul in care activezi, productivitatea poate fi asimilata cu eficienta, poate fi contabilizata usor sau, dimpotriva, poate fi aproape imposibil de masurat, mai ales atunci cand e vorba despre creativitate sau inovatie.

  Pentru o companie in plina ascensiune, productivitatea este unul dintre motoarele afacerii, alaturi de inovatie si dezvoltare.

  Productivitatea ii afecteaza deopotriva pe angajati si pe angajatori. De exemplu, primii trebuie sa fie productivi pentru a putea evolua in cariera, in timp ce managementul trebuie sa creeze toate conditiile necesare pentru a stimula productivitatea.


2. Factorii care afecteaza productivitatea

Tehnologia

  Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca, in ziua de astazi, tehnologia este unul dintre cele mai importante motoare ale dezvoltarii unei afaceri, iar productivitatea depinde, in primul rand, de tehnica pe care o ai la dispozitie.

  Nu poti spera sa-ti depasesti concurenta, daca folosesti echipament invechit, daca angajatii nu au la dispozitie cele mai recente si inovative softuri sau daca nu tii cont de noile trenduri in domeniu, cum ar fi automatizarea si inteligenta artificiala.

Follow @alesnesetril on Instagram for more dope photos!
Wallpaper by @jdiegoph (https://unsplash.com/photos/-xa9XSA7K9k)
Photo by Ales Nesetril / Unsplash

Organizarea

  Inainte de toate, o companie trebuie sa functioneze ca un tot unitar, chiar daca fiecare departament si fiecare angajat au rolul lor specific.

  Nu poti obtine un nivel ridicat de productivitate fara comunicare intre departamente, fara planificarea fiecarei etape din procesul de lucru si fara ca toti cei implicati sa nu stie exact care este rolul lor in companie, cui trebuie sa raspunda si ce trebuie sa faca in mod concret.

Gather cuts the clutter of small desk items, acts as a central home base for your most used items, and keeps everything neatly in place.
Discover more at https://www.kickstarter.com/projects/ugmonk/gather-the-minimal-modular-organizer-that-cuts-clu
Photo by Jeff Sheldon / Unsplash

Obiectivele

  Cu totii stim ca obiectivul unei afaceri este sa aduca profit, dar nu este suficient sa stim asta ca sa putem obtine o productivitate mai mare.

  O companie are nevoie de obiective specifice, realizabile, detaliate si usor de inteles de catre angajati. Asadar, „vrem sa facem profit” nu este un obiectiv adevarat.

   „Vrem sa crestem numarul de contracte semnate lunar cu 10%” este un obiectiv care poate fi setat, masurat si, la randul lui, poate fi impartit in alte seturi de obiective.

Photo by Anton Shuvalov / Unsplash

Angajatii

  Productivitatea unei afaceri este direct legata de pregatirea angajatilor, de modul in care acestia se implica la locul de munca, dar si de moralul lor.

   Chiar si varsta este importanta pentru productivitate. Angajatii tineri si fara experienta, de exemplu, sunt mai dornici sa invete, sunt dispusi sa faca eforturi pentru a obtine rezultatele care li se cer, insa au nevoie de angajati sau de supervizori cu experienta care sa-i sfatuiasca si sa-i coordoneze in situatii complexe.

Photo by Campaign Creators / Unsplash

Conducerea

  Managementul unei companii este, in definitiv, responsabil de succesul sau esecul unei afaceri.

   Viziunea celor din conducere, ideile inovative, relatia pe care o au cu angajatii, modul in care se implica in rezolvarea problemelor, chiar si felul in care trateaza insubordonarea sau greselile - toti acesti factori pot avea un efect asupra angajatilor in special si asupra afacerii in general.

  Nu exista o reteta standard a succesului. In schimb, adaptarea continua poate creste productivitatea.

Woman boss educating older gentleman working together
Photo by Amy Hirschi / Unsplash

Bugetul

  Bugetul este factorul determinant intr-o companie, fara de care nu exista nici echipament de ultima generatie, nici angajati performanti si motivati.

  De aceea este important sa ai un control activ asupra resurselor financiare, sa elimini pierderile inainte sa se acumuleze si sa ai mereu rezerve strategice pe care sa te bazezi la nevoie, fie ca este vorba despre o criza, despre o extindere a afacerii sau despre angajarea unor oameni noi.

Photo by Dmitry Demidko / Unsplash

Concluzie

Asadar, cresterea productivitatii, in orice afacere sau în viața de zi cu zi, nu este un obiectiv greu de realizat. E nevoie de o atmosfera potrivita, de o stare de spirit favorabila, de organizare si de munca de echipa.