😳 Învățatul pentru examene: chiar atât de greu pe cât pare?

😳 Învățatul pentru examene: chiar atât de greu pe cât pare?

    Fie că ești un student și se apropie terifianta sesiune sau pur si simplu ai de dat un test banal, sunt sigur că de cele mai multe ori și ție ți-a stat puțin "morcovul" în timp ce învățai sau înainte de a susține o evaluare.

    Dacă te numeri printre cei ca mine, atunci sunt sigur că deși cărțile tale sunt la fel de colorate și teancul de pagini mâzgălite nu lipsește niciodată de pe birou, tot ești cuprins de anxietate și teamă cam pe toată perioada procesului de învățare. 🤓

    Ei bine, ce-ar fi daca ți-aș spune că, *spoiler alert*, poți să scapi de emoția de dinainte de examene și poți să îți ușurezi munca, amandouă în același timp! 😲

Cuprins articol:

  1. Psihologia Învățatului
  2. Cum să nu înveți?
  3. Cum să înveți?

    Secretul nu este ceva ascuns populației sau de negăsit, ci se află chiar sub nasul tău: Pentru a scăpa de greutățile examenelor, trebuie să înveți!

    Dar acum vei spune: "Ok, Mr. Obvious, credeam că ai să îmi oferi ceva sfaturi pentru a deveni un killer learner..".

    Ei bine, chiar asta am să fac. ☺️

    Așa că hai să nu o mai lungim atât de mult, pentru ca ți-am pregătit niște metode, bazate pe studii oficiale, prin care nu doar că vei scăpa de anxietatea de dinainte de examen, dar îți vei și putea îmbunătății notele!

👨🏻‍🏫 Psihologia Învățatului


    "In order to learn, you must learn how to learn first."

    Okay, dar cine ne învață cum să învățăm cum trebuie? Tragicul raspuns este: NIMENI.

    De mici ni se spune că cititul și scrisul, statul cu orele in fața cărților și umplutul foilor cu pastă sau cerneală ne vor face să fim mai buni și să evoluăm în ale cunoașterii.

    Dar, realitatea nu este chiar de aceeași părere..

    Pentru a putea asimila o cantitate cât mai mare de informații, omul trebuie nu doar să prezinte plăcere atunci când învață, dar trebuie să faca un habit din acest proces de învățare și să folosească tehnici care au dat rezultate pozitive.

    Dupa o mulțime de teste realizate pe populație de universitatea Harvard, s-a demonstrat faptul că cititul și apoi conspectatul unui volum de materie ce trebuie învățat nu doar că plictisește omul, dar în același timp îl face să simtă o dificultate mult mai mare și un discomfort crescut atunci când acesta asimilează materia.

    Deci, care ar fi atunci marele secret revoluționar care ar trebui să ne facă să învățăm mai bine și mai cu spor?

    Totul se rezuma la modul în care înveți.

🗑 Înainte de a învăța cum să înveți, învață cum să NU înveți


📖 Recitirea


    Recitirea materiei deja citite reprezintă una din cele mai folosite tehnici de către cei mai mulți studenți pentru a își recapitula materia pentru examene. Iar întrebarea ce ar trebui pusă este: Este oare recitirea o tehnică bună pentru a învăța?

    Raspunsul este: CATEGORIC NU!

    Recitirea materialului nu doar că îți va consuma extrem de mult timp, dar este dovedit faptul că nu poți rămâne cu mai mult de 5% din informația citită, cel puțin nu pentru mult timp.

    Este o tehnică obositoare și plictisitoare, iar creierul nostru nu este făcut sa accepte cu drag lucrurile care nu ne trezesc prea mult interes.


🖍 Colorarea


    O altă tehnică extrem de acceptată de studenți este colorarea noțiunilor importante. Dacă și tu ești student la medicina ca și mie, iar cartea ta este curcubeu(precum era și a mea), atunci trebuie să renunți la acest obicei!

    Chiar dacă unele studii spun că highlighting-ul poate crește puțin productivitatea, acesta este bun doar pentru task-uri minore. Când vorbim de task-uri majore sau volume mari ce trebuie învățate, nu doar ca nu îmbunătățește eficiența, ba chiar o scade.


✍🏼 Conspectul


    Bun, revenim iar la scris.. Conspectul, o altă metodă extrem de ineficientă, atât din cauză că necesită o cantitate mare de timp, dar și din cauza ineficienței de a memora materialul.

   Desigur, pentru orice om este mult mai ușornu-și bată capul înțălegând materialul, ci să pornească roboțelul interior care dă copy/paste lucrurilor "importante".

    Să nu uităm faptul că suntem niște ființe care învață din greutăți și provocări, iar faptul că alegem comoditatea nu ne va ajuta niciodată să invățăm intr-un mod performant.


👍🏼 Acum ești gata pentru strategiile folositoare


🤨 Active Recall

    Active Recall este una dintre cele mai performante tehnici de învățare, care stimulează memoria și care te face să reții un procentaj mare de materie pentru o perioadă mai lungă de timp.

    Această tehnică se bazează pe citirea unui material și formularea în paralel de întrebari bazate pe materialul citit. După formularea întrebarilor, trebuie sa închizi cartea și să începi să răspunzi singur la ele.

    Desigur, unde nu vei știi, vei încerca din răsputeri să îți amintești. Dacă chiar dai cu bâta-n baltă și nu reușești, atunci doar vei deschide cartea pentru a reciti. (PS: Creierul nostru reține mai ușor ceva pentru care s-a depus efort)

   Desigur, tehnica este incompletă, deoarece trebuie combinată cu cea de-a doua: Spaced Repetition.


⏳ Spaced Repetition

    După cum și spune numele, Spaced Repetition reprezintă o tehnică de repetiție progresivă în timp a materiei învățate. Aceasta reprezintă cheia învățării, deoarece te forțează să fii consistent și sa incerci să extragi informația din minte in pași progresivi.

    De exemplu, ai folosit tehnica de Active Recall, ai reușit să îți răspunzi la toate întrebarile și poți spune cu încredere că ai reținut totul! Ei bine, nu te grăbi chiar așa tare, pentru că trebuie să te asiguri că nu vei uita informația proaspăt învățată.

    Aici intervine tehnica Spaced Repetition, prin care tu te vei asigura ca vei repeta procesul de a răspunde la întrebari la distante de timp diferite (o zi, trei zile, o săptămână, 3 săptămâni etc.), de începând cu distante mici de timp și crescând până la distanțe mai mari (o luna, doua luni etc.).

    Acest proces este extrem de benefic deoarece rezolvă doua mari probleme: (1) Recapitulezi materia deja învățată și (2) Te asiguri că aceasta va rămâne stocată în creierul tău pentru o perioadă îndelungată de timp.


🎮 Brain Games    

    Ultimul secret pe care am să vi-l prezint este faptul că nouă, oamenilor, ne place să învățăm mai bine atunci când procesul de învățare este distractiv. Cum poate ceva să fie distractiv?

    Oh, raspunsul este simplu! Prin joacă!

    Iată 3 exemple de moduri de învățare prin joacă/distracție/creativitate:


    Acum că ai aflat secretele învățatului eficient, aplică-le în viața ta! Îți urez spor la învățat și multă baftă la examene!