🫀 ANATOMIA, poate fi plăcută?

🫀 ANATOMIA, poate fi plăcută?

Răspunsul scurt este: Categoric!


Mai pe lung ...

Indiferent de renumele sau de tipul facultății de medicină pe care o urmezi, meseria de medic implică tendința spre perfecțiune și are același punct de plecare: îmbunătățirea calității vieții pacienților.

"As to diseases, make a habit of two things — to help, or at least, to do no harm" - Hippocrates

Acest drum greu în care tocmai te-ai avânturat necesită efectuarea unor pași mici și siguri, ai căror rezultate se vor materializa în timp. Unul dintre acești pași este Anatomia.

Photo by JESHOOTS.COM / Unsplash

Pentru multe persoane, impactul cu primul seminar de Anatomie reprezintă trezirea la realitate, momentul în care studenții realizează că Anul I este mult mai mult decât “Halat party-uri”, workshop-uri, festivaluri, distracție, etc.


Și totuși, cum se poate ca Anatomia să fie și plăcută?

"Study without desire spoils the memory, and it retains nothing that it takes in." - Leonardo da Vinci

În funcție de mindset-ul adoptat, există două mari categorii de studenți:

  • cei care invață cu scopul de a trece examenele
  • cei care invață din curiozitate cu scopul de a clădi un izvor de cunoștiințe medicale

Aici observăm că ambele categorii implică același punct de plecare: ÎNVĂȚATUL. Pe langă suportul de curs obligatoriu oferit studenților de către titularul de curs de anatomie, există câteva materiale auxiliare care vor ușura procesul de învățare și care te vor face să înțelegi și să memorezi mult mai bine informațiile medicale, făcând față cu brio examenelor.


collection of old books
Photo by Thomas Kelley / Unsplash

Iată care sunt cele mai bune atlase în funcție de subiectul Anatomiei pe care îl studiezi:

1. Netter - Atlas de anatomie a omului (ediția a V-a) – If it ain’t broke, don’t fix it

Editura: Callisto // Anul apariției: 2013 // Număr de pagini: 624 pagini

Probabil cel mai cunoscut atlas de anatomie, considerat la ora actuală cel mai complex material didactic și autodidactic.

Atlasul a fost conceput de către Frank Henry Netter un fost chirurg american pasionat de realizarea manuală de ilustrații medicale. Fiecare ediție a presupus actualizarea informațiilor medicale prin planșe și desene noi, dar și scoaterea din atlas a informațiilor care nu mai sunt considereate de actualitate.

Un lucru esențial trebuie menționat: imaginile au o tentă artistică și nu respectă mereu realitatea.

Acest atlas este ideal pentru descrierea completă și corectă a organelor, fiind un bun ajutor în pregătirea seminarului de organe precum și a examenului de Splanhnologie.


2. Richard L. Drake - Anatomia lui Grey pentru studenți – Dacă Serialul te-a făcut să prinzi drag de medicină, atlasul te va face să o iubești

Editura: Elsevier // Prima publicație: Oct 2004 // Număr de pagini: 1,150 pagini

Foarte ușor de citit, atlasul se concentrează pe cunoștiințele de bază pe care studenții trebuie să le dețină și se distinge printr-un format ușor accesibil care faciliteaza parcurgerea eficientă a materialului.

O echipă de autori și consilieri experți la nivel mondial iși împărtășesc vasta experiență de predare și practică clinică, evidențiată și de cele peste 1 000 de ilustrații originale prezente pe parcursul cărții.

Atlasul poate fi folosit ca și alternativă pentru Netter.


3. Sobotta - Atlas de Anatomie umană – Simply the BEST

Editura: Elsevier // Anul publicării (ed. 16): 2018 // Nr. pagini: 1376

Poate nu este la fel de accesibil din punct de vedere financiar, cât și fizic, la fel ca și Netter. DAR, în randul studenților, cu toții acceptăm faptul că Sobotta este cel mai bun atlas de anatomie. Imaginile sunt cele mai apropiate de realitate, conțin detalii anatomice corecte precum și cele mai frecvente variații anatomice.

De asemenea, atlasul prezintă câteva tips and tricks pentru disectia cât mai precisă a structurilor anatomice, întrebări recapitulative la sfârșitul capitolului pentru o mai bună fixare a cunoștiințelor, precum și denumiri în latină ale formațiunilor anatomice tocmai pentru a elimina barierele lingvistice ale medicilor.

Acest atlas este organizat pe 3 volume, câte un volum pentru fiecare semestru de Anatomie. Coincidență? Nu prea…

În plus, concomitent cu achiziția atlasului, studentul primește acces la informații și imagini digitale suplimentare pe site-ul oficial sobotta.


4. Grant’s Atlas de Anatomie - Perfect pentru disecții

Editura: All // Anul publicării: 2018 // Număr de pagini: 869 

Este poate cel mai riguros și mai detaliat obiect de studiu disponibil în domeniul anatomiei umane. Se adresează studenților mediciniști, dar și profesioniștilor din domeniul medical pe care îi avantajează acest format practic și usor de consultat.

Atlasul este într-o continuă adaptare și revizuire de mai bine de 70 de ani, și contine ilustrații extrase din specimene reale, prezentate în secvențe de disecție de la suprafață în profunzime.

Este indicat pentru pregătirea examenelor practice pe cadavru precum și pentru pregătirea examenului de Topografie de la curs.


5. Thieme, Atlas de Anatomie - Capul și Neuroanatomie - Did I say Neuroanatomy?

Editura: Thieme // Anul publicării: 2010 // Număr de pagini: 427

Thieme este un atlas german tradus în limba engleză care prezintă imagini de înaltă calitate ce creează o balanță omogenă între imaginile artistice din Netter și imaginile cele mai apropiate de realitate precum cele descrise în Sobotta sau Grant’s.

Atlasul conține și multe informații sub formă de text, fiind mai mult o “carte de curs” decât un atlas.

Acest atlas este perfect pentru aprofundarea și întelegerea Neuroanatomiei, cu precizarea că Volumul Sobotta - Cap, Gât și Neuroanatomie este suficient pentru promovarea examenelor practice și a celui teoretic.